Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi

Kun tutkinnon suorittaja on saavuttanut tutkinnon perusteiden mukaisen riittävän osaamisen esim. valmistavassa koulutuksessa ja/tai työssä, voidaan järjestää tutkin- totilaisuudet.

Tutkinnon suorittaja suunnittelee tutkinnon/tutkinnon osan suorittamisensa yhdessä oman opettajansa ja työ-/työssäoppimispaikan edustajien kanssa. Suunnitelmaan kirjataan tutkinnon osittain miten, missä ja milloin hän suorittaa tutkinnon. Tilanne, jossa tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa on tutkintotilaisuus. Työpaikan työtehtävien lisäksi tutkintosuoritusta voidaan tarvittaessa täydentää esim. kirjallisilla dokumenteilla tai suullisesti. 

Tutkinnon perusteisiin sisältyvät erillispätevyydet suoritetaan siten kuin niistä on ohjeistettu ja niiden on oltava voimassa kyseistä tutkinnon osaa suoritettaessa. 

Tutkintotilaisuus toteutetaan ennalta sovittuna ajankohtana ja sen kesto määritellään etukäteen. Tutkinnon osien ammattitaitovaatimukset ja osaamisen arviointi ovat kaikille tutkinnon suorittajille samoja.

Tutkinnon suorittajan osaamista arvioivat tutkintotilaisuuksien aikana työantaja-arvioija, työntekijäarvioija ja opetusalan arvioija, jotka sopivat työnjaostaan etukäteen.

Arvioinnin tulee olla suunnitelmallista ja sen tulee kattaa kaikki tutkinnon perusteissa määritellyt ammattitaitovaatimukset. Tutkintosuoritusten arvioinnissa pitää käyttää tutkinnon perusteissa määriteltyjä ammattitaitovaatimuksia ja hyväksytyn suorituksen kriteerejä. Arvioinnissa tulee käyttää monipuolisesti erilaisia ja ensisijaisesti laadullisia arviointimenetelmiä. Jatkuvan arvioinnin periaatetta ei ole näyttötutkinnoissa. Tutkinnon suorittajalle on annettava mahdollisuus suoritustensa itsearviointiin. Itsearvioinnin voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti tutkintotilaisuuden päätyttyä.

Arvioinnin toteuttavat näyttötutkinnon järjestäjän nimeämät arvioijat, jotka edustavat työnantajia, työntekijöitä ja opetusalaa ja joilla on riittävä suoritettavaan tutkintoon liittyvä ammattitaito ja riittävä perehtyneisyys arviointiin ja suoritettavan tutkinnon perusteisiin. Heidän on myös perehdyttävä kulloinkin käsillä olevan tutkintotilaisuuden sisältöön ja tutkinnon suorittajan henkilökohtaiseen tutkintosuunnitelmaan. Vähintään yhden arvioijista tulee olla suorittanut näyttötutkintomestarikoulutuksen.

Arvioinnista päättävät edellä mainitut arvioijat yhdessä tutkinnon osittain. Arvioija voi edustaa vain yhtä tahoa (työnantajat, työntekijät tai opetusala tai itsenäiset ammatinharjoittajat, jos se on alalle tyypillistä), joka on henkilön pääasiallisen työtehtävän mukainen. Arvioijien puolueettomuuden varmistamiseksi kukaan arvioijista ei voi olla esim. tutkinnon suorittajan lähisukulainen. Esteellisyys voi tulla kyseeseen myös esimerkiksi silloin kun opettaja, joka on keskeisesti opettanut näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa, tai työpaikkaohjaaja toimii samalla myös tutkintosuoritusten arvioijana. Arvioijan tulee itse harkita esteellisyytensä arviointiin ja tarvittaessa jäävättävä itsensä arvioinnista. Tutkinnon suorittaja on esteellinen valitsemaan arvioijia.


Tutkintosuorituksen arvioinnin jälkeen arvioijat kokoontuvat arviointikokoukseen tekemään arviointipäätöksen tutkinnon osasta saamansa arviointiaineiston perusteella. Arviointiaineisto koostuu tutkintosuoritusten arvioinneista, jotka kukin arvioija on tehnyt arviointilomakkeilleen. Lisäksi arviointiaineistoon liitetään tarvittaessa 1) tutkinnon suorittajan laatimat ja arvioidut asiakirjat, jotka on mainittu tutkinnon perusteissa, 2) kopiot erillispätevyyksien (esimerkiksi hygieniapassi tai työturvallisuuskortti) suorittamista koskevista todistuksista, jos kyseessä olevien erillispätevyyksien suorittamista edellytetään tutkinnon perusteissa, ja 3) tutkintosuorituksia täydentävät dokumentit tilanteessa, jossa käytännön työtehtävät eivät kata kaikkia tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksia.

Arviointiasteikko ammatillisissa perustutkinnoissa on hylätty – tyydyttävä (T)
1 – hyvä (H) 2 – kiitettävä (K) 3 ja ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa arvioidaan asteikolla hyväksytty – hylätty. Arviointipäätös kirjataan perusteluineen arviointipöytäkirjaan, jonka tutkinnon suorittaja allekirjoittaa tiedoksi saaneena. Tässä vaiheessa arvioijat antavat tutkinnon suorittajalle palautetta hänen osaamisestaan.

Tutkintosuoritus arvioidaan hylätyksi, jos tutkinnon suorittajan osaaminen ei vastaa tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia eikä täytä hyväksytyn suorituksen kriteereitä. Jos tutkintotilaisuus joudutaan keskeyttämään asiakas-, henkilöstö- tai omaisuuteen kohdistuvan turvallisuuden vaarantumisen vuoksi, tutkintosuoritus arvioidaan aina hylätyksi. Hylätty tutkintosuoritus voidaan uusia uudessa tutkintotilaisuudessa, kun riittävä ammattitaito on hankittu.